19 Mitos dan kesilapan Diet tak Kurus-kurus


      Assalamulaikum,
    kali ni umi nak share 
Mitos dan kesilapan Diet hampa
yang buat tak kurus-kurus,
malahan bertambah naik.
meh kita check:


1.          MITOS 1:Nasi buat anda gemuk

           -  Portion kita yang tak betul bukan salah nasi,         
              tak makan nasi pun kita balun roti,      
              mee, bihun tak kenyang-kenyang.    
           -  Nasi adalah makanan yang kurang diproses, 
              lebih baik dari roti, mee dan lain-lain lagi.  
           -  Bila kita start berhenti makan nasi kita mula ambil benda yang lain 
             yang lebih teruk membawa kepada masalah   kegemukan.
    
     -Ada cara nak berhenti makan nasi tapi bukan diganti dengan karbohidrat 
      salah satu punca kegemukan

mitos diet tak kurus
Perbandingan kalori dalam nasi dan makanan ganti.

   .       MITOS 2: Nak kurus mesti kena bersusah payah

    -Kita buat mind setting tak betul.

    -Journey kurus ni fun sebenarnya.

    -Dalam proses kurus ni kekuatan minda paling utama.



 MITOS 3: Diet extreme boleh kurus

        -Buat Diet memudaratkan dan terlalu extreme tanpa ilmu.

        -Lepas tu cepat letih dan frust sebab tak dapat result, 
         itu yang turun 2kg naik 6 kg heheh.

        -At Last sekali makan 2 x ganda.
mitos dan kesilapan tak kurus
Makan banyak kononnya diboleh sebab makan suppliment
3.       

4    MITOS 4 :Ambil supplement kurus tak perlu diet!

-          Penipu! Kalau dah makan banyak macam mana nak kurus.
-          Contohnya hampa makan 2000 kalori sehari supplement cut off 500 kalori,
-          badan guna Cuma 1200 kalori dah 300 kalori lagi pegi mana? Lemak lah weh.
-          Sedar la punca gemuk no 1 adalah makanan.


  

      MITOS 5 :Ambil supplement kurus tak perlu bersenam

-Nanti badan akan gelebeh taw. Sebab takde otot yang dibina.

-Memang boleh turun tapi tak cantik. Badan tak sefirm orang bersenam.

-senaman membantu membakar kalori berlebihan. sekaligus anda mampu lebih cepat kurus 


air buat cepat kurus bukan mitos
Pengambilan air yang mencukupi ikut berat badan sangat penting ketika diet dan hari biasa
untuk membantu organ anda berkerja lebih lancar

        MITOS 6: Air buat jadi gemuk air.

    -Hahaah Salah ni yer, air tak buat anda buncit kecuali air manis,

    -Yang buat kita gemuk air adalah garam dan gula,
         menjadikan badan "water retention."
    -Pengambilan air tak cukup akan melambatkan proses penurunan berat badan.
    -Contoh macam mana kalau cuci longkang tapi air secawan?
Macam mana organ nak fungsi dengan baik


MITOS 7: Makan oat semata-mata boleh kurus.

 -Makan oat instant dari sudut penyerapan gula adalah paling dashat 
  daripada minum air coke!
  Indeks glisemik yang tinggi, lebih tinggi indeks glisemik lagi tinggi penyerapan gula
  (petikan dari majalah mingguan wanita tulisan Dr Hafiz Sulaiman).
  Lupakan saja badan kurus selagi ambil oat tambah Dr Hafiz Kikiki


oat mitos diet
Jika masih makan instant oat lupakan diet kurus.
sentap!



MITOS 8.Tak makan tapi minum manis banyak.


- Minuman manis merupakan punca kegemukan  

-Gula mengandungi kandungan karbohidrat akan bertukar menjadi lemak bila berlebihan dalam badan.


KESILAPAN 9: Nak kurus tak perlu sarapan.

  -Sarapan sangat penting untuk stabilkan gula dalam darah.
  -Sarapan memberi tenaga sepanjang hari
  - sarapan meningkatkan metabolisme badan
  -Ambil sarapan yang mengandungi buah-buahan dan sayuran dalam diet serta tambah protein.

MITOS 10 :Air detox seperti lemon boleh kurus


Sila buktikan kiki, air lemon ni bantu untuk kita minum air banyak,
Dan metabolisme kita meningkat, kita still kena makan makanan seimbang dan bersenam Tidak boleh mengharap air lemon sahaja.

MITOS 11.Hanya Gula putih buat gemuk.


-Bukan gula putih ja taw, gula tambahan dan bertukar dengan nama lain seperti
-Maltodextrine, xylitol, dan banyak lagi
-Belajar baca label belakang ya! Dan belajar nama lain bagi gula. Kalau dalam group detox kami ajar ni.

MITOS  12. Snek sihat bantu kurus


- Tapi snek punya la banyak lemak, karbohidrat yang tinggi dan sebaginya
-ni pon kena baca label.
Jangan tertipu dengan nama YA!

MITOS 13. Losen kurus boleh turun berat tanpa diet

- Jangan tertipu, kalau kurus 1 inci ya, kalau dah nak buang 10kg lemak sila senaman dan diet juga.
-Losen panas boleh membantu tapi bukan mengharap 100%.


MITOS 14: Minuman protein buat gemuk.

-Protein ni bantu bina otot, bila otot meningkat lemak akan berkurang, dan kitakan jadi lebih firm, tak gelebeh

-Dan protein ni boleh jadi meal replacement.
Yang jadi protein gemuk bila kau amik protein kau balun nasi 2 pinggan. Hahah.

-protein memberi tenaga kepada tubuh, dan tahan lapar lebih lama.

-Pilihlah protein NON-GMO yang terbaik untuk kesihatan
soya bukan mitos diet


KESILAPAN 15: Diet tapi pembuangan tak lancar.

-Ibarat longkang tersumbat, pembuangan kena lancar dulu.
-Bila toksin dah takde dalam badan barulah proses penurunan jadi lebih efisyen.

sembelit kesalahan diet

MITOS 16: Diet makan buah boleh kurus.

-Hampa kena tahu ada buah tinggi gula dan karbohidrat ya.
-Sebab tu kebanyakkan diet hadkan pengambilan buah.


mitos diet
Jangan tahan lapar terlalu lama.


MITOS 17. Biar perut lapar terlalu lama bakar lemak.

- Bila perut kita lapar terlalu lama, sebenarnya metabolisme kita akan down dan  bila melebihi 5 jam kita akan makan lebih dari sepatutnya, jika buat diet selain IF, pastikan ada kudapan sihat untuk elak kelaparan.
- Metabolisme yang down akan melambatkan lagi proses pembakaran lemak


18. Masalah kesihatan

-seperti tyroid, Pcos, yang ni anda perlu rawat dulu, dapatkan consultation dulu Dari yang lebih pakar.
Gangguan hormone mungkin menganggu proses diet anda.

MITOS 19. minum air waktu malam boleh buat sakit buah pinggang.

-Tak tahu mitos ni dari mana. Tak cukup air yang boleh sakit buah pinggang,
Sebab organ hati tak dicuci dengan baik dan dilepaskan kebuah pinggang.
Selagi anda rajin bangun kencing minumlah air waktu malam. 


Korang nak kami guide denagn provem result macam mana nak turun berat badan seperti testimoni-testimoni kami dibawah?



penyebab tak kurus
Tuan Mohd Rafizi turun 10.3 pada 2x sesion detox
mitos diet salah
Puan Hamidah berjaya turun sebanyak 11.8kg dua sesi detox.




mitos diet
Puan Haslina turun 8.8 kg pada pertama kali detox dan
5.4 kg pada detox kali kedua





kami ada cara nak bantu anda turun dengan jayanya. kami dah bantu lebih 200 orang turun berat badan tanpa memudaratkan malahan kesihatan lebih baik.

Nak tahu lanjut tentang program jomdetox. Baca sini.


Naimah Mukhtar,
coach Detox anda
Kurus dengan sihat dan selamat .
0175161136


SHARE JIKA IANYA BERMANFAAT.








0 comments:

Post a Comment

 

Your Beauty Coach © 2012 | Designed by OSUHM STUDIO