, ,

Journey menyusu anak sulung.


Alhamdulilah syukur pada Allah

masuk bulan Mac 2018 ni sudah setahun 9 bulan umi berjaya menyusu 

Yusuff. Anak anugerah Allah
yang umi menunggu selama hampir 5 tahun.


(Yusuff 2 bulan tengah menguap hhee)

Perjalanan menyusu Yusuff pada awalnya bukan mudah.

Yusuff dilahirkan sihat dengan berat 3.84 kg,

Yusuff nampak seperti bayi umur sebulan kita lahir,

Terkejut mak guard Hospital tengok Yusuff. hehe

Dengan perut scer umi Susukan Yusuff.

hanya mereka yang kuat akan teruskan penyusuan,

Yusuff menendang-nendang perut scer umi,

namun umi kuatkan hati.

Balik 3 hari kerumah, Yusuff disahkan kuning tinggi,

umi terpaksa warded kan Yusuff dan syukur ada katil untuk umi teman kan Yusuff.

namun umi mengalami bentan dan tak dapat berjalan dengan baik masa dihopital.

Yusuff meraung lapar susu, dan nurse akan bagikan susu tepung :(

Perjalanan itu bukan lah mudah jika hati ibu tidak kuat.

namun semangat untuk berikan Yusuff yang terbaik.

susu makin drop bila sakit bentan makin teruk.

namun jika kita tekad mesti ada jalan in sha ALLAH.

balik dari hospital apa yang umi buat.

1. urut susu supaya salur tersumbat dipulihkan

2. makan kena jaga dan minum air kosong banyak.

3. Makan protein seperti daging untuk banyakkan susu

4. suppliment bukan untuk banyakkan susu sahaja

tapi umi nak supply pada anak susu yang berkhasiat.

5. Doa supaya ALLAH cukupkan susu kita

6. sokongan sekeliling sangat penting terutama 

suami tercinta.


(Yusuff umur setahun)

semua orang cakap Yusuff isi pejal dan sado hehe.


ni suppliment umi sendiri amalkan sepanjang menyusu Yusuff.

Suppliment ni bukan sekadar banyakkan susu tapi lebih kepada 
nak salurkan vitamin terbaik untuk anak.




umi akan terang setiap satu fungsi vitamin menyusu ni.

basic set menyusu sebenarnya

ESP +ALFALFA

1.ESP: ni pekatkan susu dan beri tenaga kepada ibu 

protein terbaik untuk ibu. Jadi rendah kalori namun dapat bagi makanan "segera" kepada ibu menyusu.
(beza susu pekat esp sebelah kanan)

bila baby kenyang mudah tidur lena.

2. Alfalfa- ni start pantang umi dah ambil

alfalfa ni jamu moden, alfalfa ni banyak bantu untuk booster kan air susu.

kebaikkan alfalfa lanjut
(klik jika nak tahu lanjut tentang alfalfa)
---------------------------------------
kemudian  set tambahan.

set tambahan ni diperlukan untuk ibu dapat supply extra terbaik untuk anak dan diri sendiri perlu kuat.

1. vitamin c

+imunisasi ibu dan bayi, pulihkan luka ibu, kuatkan antibodi

2. osteomatrik (vitamin tulang)

+ni paling perlu sebab bila menyusu ibu akan share kalsium dengan baby,

osteomatrik bagi kalsium+vitamin D dan magnesium.

ibu juga akan membuang dengan lawas, tidur dengan lena, dan elak krem dan sakit pinggang bila cukup vitamin untuk tulang.
serta elak kerapuhan tulang selepas ni.

3. vitamin B COMPLEX

vitamin ni bantu elak emosi tak stabil, Elak rambut gugur,
bagi tenaga dan kekal fokus.

amal vitamin B takde dah nak emosi tak tentu pasal hehe.

4.VITALEA (MULTIVITAMIN) 

Yang ni untuk cukupkan 28 nutrisi, mengisi lompong nutrisi untuk anak dan ibu.

dalam vitalea ada iron @ zat besi yang mana tambah darah merah dan bekal oksigen.

kebanyakkan suppliment diatas tahan 4-6 bulan penggunaan.
jimat dan berbaloi untuk bayi anda.




itu dulu perkongsian umi untuk kali ni.

semoga ianya bermanfaat.

jika nak consultation tentang penyusuan boleh hubungi umi 
dengan klik link wasap dibawah.

60175161136



umi doakan anda juga berjaya menyusu sebaiknya untuk anak anda.

LOTS OF LOVE
UMI YUSUFF




0 comments:

Post a Comment

 

Your Beauty Coach © 2012 | Designed by OSUHM STUDIO