, ,

MENANTI ZURIAT DAN TIPS IKTIAR MENGANDUNG.

Hai Assalamulaikum,
kali ni umi nak share pengalaman menanti zuriat selama hampir 5 tahun.

ya! ia bukan nya mudah untuk semua orang,
tetapi ianya sesuatu yang terbaik untuk dikongsi.

umi berkhawin pada 12/2/2012 
dan disahkan mengandung pada bulan october 2015

dan lahirkan Yusuff pada 14 JULAI 2016

satu tarikh yang sangat indah.

Umi cuba banyak iktiar antaranya berurut, beberapa bidan yang umi jumpa untuk perbetulkan kedudukan rahim,
dan banyak lagi nak story bab-bab tu.

umi juga pergi ke Umrah pada 2014,
umi doakan 7 orang kawan menerima cahaya mata.
dan kesemuanya Allah kabulkan, namun umi tetap diuji.

Bila kita lambat menerima cahaya mata pesan umi,
jangan terlalu sensetif.
bukan kita seorang yang Allah uji.
dan ujian sebenarnya nak dekatkan diri kita pada yang Maha Esa.

kalau kita asyik sensetif, susah orang nak share dengan kita doa ke, atau apa saja tips.

terima dan lets enjoy the journey.


kat sini umi nak share tips bagaiman nak berjaya mengandung dengan Izin ALLAH jua :)

1. Berfikiran positif, berdoa, istigfar dan bertahajud.

kalau Allah nak bagi sekelip mata jua, namun kita manusia harus ada usaha.

2. Jalani hidup sihat bersama pasangan.

ketahuilah 3 FAKTOR UTAMA MENGANDUNG:

1. RAHIM YANG KUAT
2. SPERMA YANG SIHAT
3.TELUR YANG SIHAT.


 pada 2015 umi start jalani gaya hidup sihat bersama suami, umi mula beli sepasang kasut sukan yang sedikit mahal untuk semangat joging dan berlari.

kena turunkan berat badan bila nak mengandung, tapi yang lebih penting perjalanan darah kita sihat.

nak mengandung pun kena sihat. dan sperma bapa juga faktor kesihatan bayi.

3. Bisikan kata-kata semangat untuk pasangan.

Ni ilmu umi dapat masa di IMKK 2015, umi hadir pada Februari 2015 dan umi apply dengan suami, dan dalam tahun yang sama juga umi disahkan mengandung.

keajaiban ALLAH jua kita minta dan percaya 

caranya nak tidur, betul-betul nak tidur mintak suami cakap "TAHNIAH sayang, kita dapat baby comel, sihat dan bijak " 

ulang-ulang sampai masuk minda bawah sedar.

4. ketahui waktu subur dan kitaran haid.

kitaran  subur bagi wanita adalah hari ke 14 bagi kitaran 28 hari 
dan hari ke 16 bagi kitaran haid 30 hari.

seeloknya bersama pasangan selang satu malam start hari ke 12 hingga 20.

kerana kekuatan sperma adalah pada 48 jam.

dah kata nak anak usaha la skit, jangan malas.

seingat umi masa betul-betul plan nak pregnant tu umi dengan suami PJJ taw, 
umi akan bercuti time subur tu, eh dah kerja sendiri sendiri atur lah hahah.


5. Support supplement/ makanan sihat untuk lebih efektif usaha menanti zuriat.

iktiar ini mesti bersama, seperti umi tekankan sebelum ni kesihatan sperma sangat-sangat penting untuk iktiar mengandung.

umi sendiri tak pernah miss period, pon lambat mengandung. Jadi 2015 umi start paksa suami consume supplement. memang tak mudah nak mintak suami makan supplement, tiap-tiap malam call ingatkan, "supplement dah makan ke belum abang?" heheh dah nama pun pjj'


supplement untuk lelaki:
SELENIUM dan vitamin E shaklee
meningkatkan kualiti sperma 
serta menantang radikal bebas.


multivitamin ni umi suggest suami isteri kena amal
ni untuk lengkapkan lompong nutrisi.

2 biji vitalea- seperti makan 40 jenis makanan berkhasiat.
vitalea dilengkap dengan 12 vitamin + 7 nutrisi untuk badan

untuk wanita :
-----------------  

vitamin B complex dengan asid folik

ni untuk kuatkan rahim wanita dan sekaligus menyuburkan sel-sel.

eh B complex ni kena amal sebelum mengandung, semasa mengandung
dan selepas mengandung.

selain kuatkan rahim, elak anak lahir pramatang, 
elak anak berpenyakit spina bifida,
bantu pembesaran tulang belakang dan sel bayi.


untuk betulkan dan balancekan  hormon, kuatkan uterus.

sekaligus menyihatkan telur wanita umi suggest GLA COMPLEX

Gla complex shaklee dilengkap dengan nutrisi
(GLA+LA+VITAMIN E)

Gla adalah sumber terbaik OMEGA-6 

GLA shaklee 2 x ganda lebih bagus Dari EPO. 

diekstrak dari Borage seed yang ditanam secara organik dan penyerapan sangat efektif.


6. selain tu suami perlu makanan, makanan tinggi zinc

elak merokok sebaiknya, kerana setiap sedutan rokok akan menghapuskan 100mg vitamin c

dan elak isteri menjadi pasif smokker.


apa kata pakar?

Dr hamid Arshad sendiri pesan supplement penting dalam proses iktiar mengandung.

pilih supplement yang sihat, berkualiti dan organik ya!

------------------------------------------------------------


Mempunyai cahaya mata adalah sesuatu anugerah yang terindah buat kami suami isteri, 

Yusuff adalah penyeri buat kami.

syukur tak terhingga.

Alhamdulilah sepanjang iktiar hamil mama, ayah dan mama mertua tak pernah memberi tekanan untuk kami.

syukur ada keluarga memahami.

umi doakan korang yang ikitiar mengandung berjaya menangani emosi, jalani gaya hidup sihat dan enjoy bercinta.


jika korang perlukan cosultation dari umi

dan nak dapatkan produk seperti umi suggest 
boleh contact umi ya

0175161136

umi boleh dihubungi melalui call dan whatsapp.

semoga anda berjaya hamil, dan berjaya bantu orang lain hamil.

COD: KUALA LUMPUR 

0 comments:

Post a Comment

 

Your Beauty Coach © 2012 | Designed by OSUHM STUDIO