,

BERANI UNTUK GAGAL KUNCI KEJAYAANMajoriti daripada kita pernah mengalami kegagalan. Lebih daripada 90% antara kita pernah mengalami kegagalan in one way or another. Apa yang membezakan mereka yang gagal & mereka yang berjaya disimpulkan oleh Mentor Jutawan, “Guru kegagalan”, Billi LimBilli, boleh jelaskan how to use failure as a stepping stone towards success?
Billi Lim: Pada saya “˜When you lose, don”™t lose the lesson”™. Maksudnya bila anda gagal, jangan lupakan pelajarannya. Setiap yang kita buat adalah pelajaran. Mungkin bukan hasil apa yang kita nak, tapi apa sahaja yang terjadi, anda akan belajar dari kesilapan dan tugas anda adalah tidak mengulangi kesilapan yang sama.
Sebagai contoh, dalam satu temuduga dengan Bill Gates “˜What type of people you would like to employ?. Bill Gates jawab “˜I would employ a person, who have failed before, the reason I want to employ is because I don”™t want him to fail in my company, so he must fail in other people’s first!
Boleh katakan sekiranya seseorang itu diberi peluang ke dua, kesetiaan dan tenaga akan bertambah. Memang betul, daripada pengalaman saya, sesiapa yang pernah gagal, akan menjadi lebih baik kemudian. Tiada sebarang inovasi akan terjadi sekiranya seseorang itu takut gagal!

mari kita menyorot sejarah Colonel Sander, founder KFC? tahu sejarahnya?
tahu tak berapa kali Colonel Sander gagal buat ayam yang sedap tu? 1000 kali!
tetapi Colonel berjaya mencipta nama hingga kehari ini, dan meninggalkan keluarga dalam keadaan yang mewah dek kerana mengambil kegagalan sebagai guru yang terbaik!
Hari ni, siapa yang tak pernah makan KFC? 


Apa kata jadikan kisah-kisah kegagalan ini sebagai sumber inspirasi & motivasi untuk anda capai kejayaan anda juga.
OK ramai yang diantara kita apabila gagal, menjadikan kegagalan sebagai tembok pemisah untuk step step seterusnya,
perkataan "aku memang tiada tuah" "saya memang ditakdirkan tiada bakat" sebenarnya membuatkan anda mencapai kegagalan yanbg sebenar.
Kejayaaan sebenar adalah anda pernah jatuh, dan bangkit semula dan mengambil pengajaran suapaya tidak jatuh dalam lubang yang sama kali kedua!
 sekian dari saya, coach anda Siti Naimah Bt Mukhtar. untuk yang berminat untuk menjadi usahawan/
 konsultasi dan maklumat lanjut
boleh hubungi saya 
0175161136


0 comments:

Post a Comment

 

Your Beauty Coach © 2012 | Designed by OSUHM STUDIO