, , ,

Garam buluh alternatif terbaik dari Korea

Menyedari hakikat masalah kesihatan, masyarakat kita mula mencari alternatif terbaik untuk menggantikan garam biasa.  Garam sering dikenali sebagai salah satu punca kepada pelbagai jenis penyakit seperti darah tinggi, jantung, hipertensi dan sebagainya. Walaupun ramai yang menyedari hakikat ini, namun kita tidak dapat elak dari menggunakan garam sebagai penambah rasa di dalam makanan harian.

Garam pembawa penyakit 

Garam bersifat asid dan satu-satunya jenis batu yang boleh dimakan oleh manusia. Dalam kaedah sains, garam putih dikenali sebagai ‘sodium klorida’. Garam putih yang terdapat di dapur hampir setiap rumah dan restoran berasal dari lautan.
Namun, ia diproses secara keterlaluan sehingga semua kandungan mineralnya hilang. Selain itu, ada yang menyatakan bahawa warna putih pada garam diperoleh setelah ia melalui proses pelunturan. Maka yang tinggal hanyalah kompaun sodium dan klorida yang menjadi punca kepada masalah kesihatan

GARAM BULUH

 
Ramai yang tidak mengetahui bahawa masyarakat Korea dan Jepun telah lama mengamalkan sejenis garam yang bersifat alkali yang dikenali sebagai garam buluh.

Garam buluh salah satu faktor yang menyumbang kepada kurangnya masalah penyakit jantung, kencing manis, gout dan darah tinggi di Jepun dan Korea.

Garam buluh adalah garam laut yang dikeringkan secara semula jadi oleh matahari dan dibakar di dalam buluh secara berulang-ulang sebanyak sembilan kali.

Kaedah ini menyebabkan garam ini lebur bak lava dan membolehkan ia menyerap mineral yang terkandung di dalam buluh. Kaedah pembakaran ini berjaya membuatkan garam biasa bertukar sifat asid kepada sifat alkali. Malah, yang paling penting garam buluh mengandungi lebih 80 mineral penting yang diperlukan oleh sistem imunisasi badan.

Buluh yang terdapat di Korea dan Jepun mempunyai kadar mineral yang tinggi. Malah, ia turut mempunyai daya ketahanan yang sangat baik terutama menghadapi musim salji dan cuaca panas yang begitu ekstrim.
Bagaimana ia melawan penyakit?

Garam biasa mempunyai sifat asid pada kadar 5pH manakala garam buluh mempunyai ukuran pH antara 9-11. Ini membuktikan bahawa garam buluh bersifat alkali. Apabila diambil secara harian, sifat alkali akan meneutralkan kandungan asid di dalam badan yang menyebabkan punca kepada pelbagai jenis penyakit.

Selain itu, garam buluh juga membantu badan menyerap zat-zat dan vitamin dari makanan yang diproses di dalam badan.

Apabila kandungan toksin dan asid dapat distabilkan, badan akan mula melalui proses pemulihan secara lebih cepat dan efisien. Ini sekali gus membuat-
kan badan lebih sihat dan bertenaga
.Garam buluh atasi kanser?

“Kanser atau sebarang penyakit lain berpunca daripada kadar asid tinggi dalam badan.” Itukah ungkapan Dr Otto Warburh, pakar perubatan German pernah memenangi Nobel Prize atas hasil penyelidikan beliau.

Kandungan toksin dan toksin yang tidak dikeluarkan oleh badan secara perkumuhan atau peluh terkumpul di dalam badan. Ini salah satu faktor yang melumpuhkan sistem pertahanan badan.

Oleh itu sekiranya terdapat sel-sel kanser, ia akan mula hidup aktif di dalam badan atau bahagian-bahagian yang mempunyai kadar asid yang tinggi.

Oleh itu, secara amnya, salah satu langkah yang dapat membantu kita untuk membantu meningkatkan kadar alkali di dalam badan ialah dengan mengambil makanan yang berkhasiat dan bersifat alkali seperti sayur-sayuran dan juga garam buluh.

Sebagai umat Islam kita harus mempercayai bahawa setiap penyakit ada ubatnya kecuali mati. Di samping berikhtiar dengan pelbagai kaedah perubatan amalkan doa-doa syifa agar Allah memperkenankan usaha kita dalam mengatasi sebarang penyakit. 
KES 1: Azizah Ibrahim, 60, Skudai, Johor Bahru.

Sejak mengetahui saya menghidap kencing manis tahun lalu, saya terlambat mendapatkan rawatan pakar untuk merawat penyakit ini. Pelbagai makanan tambahan dan ubat-ubatan tradisional diambil untuk mengurangkan penyakit ini sehingga menyukarkan saya untuk berjalan.

Doktor memberitahu jika saya tidak mengamalkan diet yang seimbang, berkemungkinan kaki saya akan menjadi bengkak akibat kandungan gula yang tinggi dalam badan.

Saudara-mara mencadangkan saya mencuba garam buluh untuk membantu mengurangkan penyakit kencing manis yang saya alami.

Saya campurkan garam buluh bersama air suam dan sapukan pada bahagian kaki yang bengkak.

Saya turut mengamalkan meminum air bersama campuran garam buluh pada setiap pagi dan sebelum tidur.

Kini, saya tidak lagi menggunakan garam biasa dalam masakan, saya hanya gantikan dengan garam buluh.

Alhamdulillah, dengan izin Allah, selepas setahun mengamalkannya, luka dan bengkak kencing manis pada kaki saya semakin mengecut dan syukur kerana kesan tindak balas garam buluh memang baik untuk penghidap kencing manis.

Kini, saya berasa badan lebih sangat sihat dan lebih aktif.


GARAM BULUH TERDAPAT DALAM BEBERAPA RANGKAIAN PRODUK
(klik dibawah)dengan izin ALLAH jua
boleh contact saya egan Garam Buluh

0175161136
Agen Kuala Lumpur, Agen Selangor, Agen Sungai Petani, Agen Pulau Pinang, Agen Sabah, Agen Sarawak.


 

0 comments:

Post a Comment

 

Your Beauty Coach © 2012 | Designed by OSUHM STUDIO