BRA MESTI BETUL YA

Menurut, Doktor chiropractic (pakar tulang belakang dan saraf), Dr. Magieline Rosalina dari Citralife
Payudara perempuan terdiri dari jaringan lemak dan kelenjar yang tidak memiliki tulang, dengan tulang belakang menjadi penyokongnya. Jika anda tidak memilih bra yang betul, beban tulang belakang anda bertambah berat. Tubuh pun membongkok dan postur menjadi tidak seimbang.

Pemakaian bra yang tidak betul, jika terus-menerus dibiarkan, menimbulkan risiko ringan hingga jangka panjang. Kerana payudara tidak ditutup dengan baik, lama-kelamaan akan terjadi gangguan otot leher belakang, leher bawah, dan pinggang atas.


Risiko ini muncul akibat perubahan kelengkungan pada tulang belakang sebagai penutup payudara. "Jika kelengkungan tidak normal, tubuh membungkuk, saraf yang terdapat di antara tulang belakang ini akan terjepit kerana lubang saraf mengecil akibat tulang belakang yang melengkung tadi," jelas dr Magie.

Jangan heran, jika anda kerap kali merasakan sakit kepala, kesemutan di tangan, nyeri di tangan dan punggung, atau bahkan sering kali merasa seperti masuk angin yang terjadi berulang kali. Jika semua gejala ini juga dibarengi dengan postur yang semakin membungkuk, kelengkungan tulang belakang yang tidak normal, boleh jadi, penyebabnya kerana anda memakai ukuran bra yang salah.

Tahukah anda 85% wanita Malaysia memakai bra yang tidak mengikut ukuran yang betul.
Bagi kaum wanita terutamnya mereka yang sudah bersalin, kekurangan penjagaan dan pemeliharaan badan selepas bersalin akan meny Babkan perubahan dalam bentuk badan sekaligus mempengaruhi sistem peredaran darah, menurunkan kadar metabolisme, dan setrusnya menimbulkan kesakitan yang tidak diketahui puncanya.


 Bagi kaum wanita, bentuk badan adalah ibarat hidup kedua, sementara pakaian dalam bagaikan lapisan kulit kedua.
Pemaikan pakaian dalam yang salah akan menyebabkan: Bahagian atas badan:
  • Lengan tagan bertambah besar,
  • wujudnya lemak disekitar dada dan bawah ketiak
  • Lemak Pada bahagian perut serta belakang badan (spare tyre)
  • Pinggang yang tidak terbentuk.
  • kanser payudara.

0 comments:

Post a Comment

 

Your Beauty Coach © 2012 | Designed by OSUHM STUDIO