, ,

ANEMIA KETIKA MENGANDUNG (HB LOW)


ANEMIA KETIKA MENGANDUNG (HB LOW/ HB RENDAH)

Anemia boleh menyebabkan
+keguguran
+tumpah darah
+kematian
+perkembangan bayi terbantut
+kelahiran bayi kurang   berat
+kelahiran tak cukup bulan
+bayi meninggal dalam kandungan.

sel darah merah kekurangan hemoglobin untuk mengangkut 
oksigen dan zat keseluruh tubuh.

Anemia dikesan melalui ujian darah iaitu paras hemoglobin (HB) Dalam sel darah merah kurang daripada 11 gm/dl.


CARA MENGATASI MASALAH ANEMIA


1.       1. Pengambilan makanan tinggi zat besi Bersama makanan kaya vitamin C
Antara makanan kaya zat besi
+daging merah
+hati ayam
+kerang
+sotong
+ikan bilis.
+pegaga
+kankung
+bayam
+kailan




2.      2.  Pengambilan vitamin mengandungi
+zat besi
+vitamin c
+B complex dan asid folik

Vitamin c membantu penyerapan zat besi. Ini kerana zat besi sejenis nutrisi susah menyerap dalam badan.

Kurangkan pengambilan berkafien seperti kopi, the, minuman bergas.
Serta jarakkan pengambilan susu dan minuman bercoklat.

Ini kerana pengambilan susu/kalisum menghalng penyerapan zat besi.


 set lengkap untuk naikkan Hb low/ hb rendah




 Antara testimoni kami mengenai set anemia ibu hamil:




hb 9 naik ke 11 :)



hb 13 consume set anemia. :)





 hb naik keparas normal 11.5 :)


Alhamdulilah

jika anda berminat untuk dapatkan set ni jangan lupa contact umi 

ditalian 0175161136

@ link whatsapp




, ,

GLA SHAKLEE


GLA SHAKLEE

Kebanyakkan GLA (Gamma-linolenic acid) tersedia dipasaran diperbuat dari pada EVENING PRIMEROSE OIL (EPO) Manakala GLA Shaklee diperbuat dari ekstrak BORAGE Yang mengandungi 2x ganda GLA lebih dari EPO.

BORAGE juga 3 kali lebih dari segi bioavailability da n 3 kali lebih berkesan dari EPO
Tambahan pula Shaklee hanya mengekstrak GLA dari BORAGE Yang ORGANIK. Dikawasan Saskatchewan.


KANDUNGAN SATU KAPSUL GLA SHAKLEE

300 mg- GLA Sumber terbaik Omega-6
+minyak sunsflower
+vitamin E
Gabungan ini untuk meningkatkan kebersenanan dan kestabilan.
Dan ujian klinikal mendapati GLA Shaklee mampu menyerap kedalam sel dan tisu.


MANFAAT UTAMA GLA SHAKLEE

1.     1.   HERBA TRADISI YANG DIPERCAYAI
Borage adalah makanan herba kegemaran orang barat.
Mampu merawat ulser, menetang virus, melegakan kelesuan,
Kahak, meringkan kebas urat saraf,
Tingkatkan stamina

2.       2.MENGAWAL SELIA HORMONE

3.MELAMBATKAN MONOPOUSE.
Memperbaiki keadaan  menopaus seperti insomnia, ketidakhadaman, mengetatkan uterus, memberi tone lebih cantic pada kulit.


4.MENENTANG KANSER
GLA Shaklee mengandungi anti-oksidan meningkatkan system imun tubuh.

5.MEMBAIKI INFLAMASI KULIT
+eczema, elergik, kegatal, kulit kering
+kurap, bengkak, atraitis.

6. MENGHALANG KOMPLIKASI DIABETIS.
Merendah gula dalam darah.
Meringkan kan kebas kaki tangan disebabkan gula tinggi dalam darah.

 7. MENGAWAL BERAT BADAN dan MENCANTIKKAN KULIT
Menghalang penambahan berat badan.
Mencantikkan kulit dan memberi tone lebih sekata.

8.MENGHALANG TEKANAN DARAH TINGGI
Meransang peredaran darah.
Mengelak masalah jantung.

9. MEMBAIKI TEKSTURE RAMBUT
Baiki rambut kering dan gugur.

10.MENGAWAL HIPERAKTIF DAN AUTISMA
+Diambil Bersama minyak ikan omega guard

GLA BUKAN HANYA UNTUK WANITA.
BOLEH DIAMBIL SEAWAL KANAK-KANAK.
ANTARA TESTIMONI GLA COMPLEX SHAKLEE


Kulit makin cantik dengan GLA

Jeragat kurang. muka lembut

Alhamdulilah rawat insomia dan stabilkan hormone.

GLA bantu hamil.
Alhamdulilah

period problem sette, 
jerawat kecut,
cyst hilang!

dengan izin Allah jua.

yang dah tak sabar dapatkan GLA jangan lupa contact umi.

umi hanya jual product original, kualiti dan consult terbaik


Boleh contact umi untuk tahu lanjut

(0175161136)



,

10 golongan yang perlu ambil makanan tambahan.

Assalamulaikum,

untuk posting kali ni umi nak ulas dengan pertanyaan ramai orang perlu ker ambil suppliment?

semoga posting kali ni menjawab persoalan.

siapa yang perlukan suppliment?


1. Mereka yang kurang imunisasi

Tidak semua manusia lahir mempunyai imunisasi yang kuat

contoh paling dekat adalah umi sendiri,

umi lahir kembar, mengidap asthma sejak kecil adalah sesuatu yang meletihkan.

pernah dikejarkan ke hospital akibat tidak dapat bernafas

alhamdulilah konsisten vitamin c dan alfalfa bebas dari asthma.

2. Mereka yang terdedah dengan pencemaran dan tekanan.

Teknologi dan pembangunan pesat membuatkan kesihatan makin terancam.

nutrisi yang diambil dari makanan saja belum tentu mencukupi

3. Ibu mengandung terutama mereka yang mengalami alahan teruk.

ketika mengandung vitamin dan nutrisi seperti asid folik, kalsium, dan nurisi yang lain diperlukan lebih untuk membina sel bayi dan mengekal kesihatan ibu.

ibu yang mengalami alahan, tak berselera makan terutamanya perlukan pengambilan suppliement untuk mengisi lompong nutrisi

4. Mereka yang mengalami tabiat makan yang tidak menentu

+ada yang tak boleh nak minum susu, jadi suppliment bantu untuk salur kalsium

+ada yang makan asal nak sedap ja. sayur tak makan. Dari mana nak dapat nutrisi?

Suppliement melengkapkan lompong nutrisi.

ketahui dose yang betul dan suppliment terbaik untuk badan anda.

5. wanita berpantang dan menyusu.

sedar atau tidak, wanita berpantang melayu terutamanya "pantang " terlalu banyak benda,

jadi dari mana nak salurkan susu ibu berkhasiat?

tak lain dan tak bukan adalah dari suppliment.

suka umi tekankan kita bukan saja nak banyak susu tapi susu berkhasiat.

6. warga emas yang memerlukan nutrien tambahan.

Warga emas mengalami sakit sendi, keletihan akibat penuan sel memerlukan makanan tambahan untuk kekal bertenaga.

7. Mereka yang terlalu sibuk dan mengamalkan tabiat makan yang tidak seimbang.

Bukan maksud tak makan, tetapi suppliement membantu mencukupkan nutrisi badan.

8. Mereka yang nak nutrient secukupnya dengan shortcut

sedar atau tidak, vitamin yang terkandung dalam makanan dimasak  mudah musnah.

1 biji vitamin c = vitamin c yang terdapat 7.5 biji oren.

larat tak hari-hari makan buah oren banyak semata-mata nak dapat khasiat.



9. Mereka yang nak berdiet / turunkan berat badan.

ni contoh umi nak bagi 1 biji multivimin = 28 nutrisi = 20 makanan hidangan berkhasiat.

20 hidangan tu berapa kalori ya?

10. Kanak-kanak terutama yang memilih makanan.

multivitamin kanak-kanak melengkapkan nutrisi anak-anak agar terus kekal fokus belajar, 

dan cergas memebesar dan kuat imunisasi.


cukup 10 dulu, cuma pesan umi pilihlah suppliment terbaik untuk badan anda serap secara optimum dan tanpa menganggu buah pinggang.

dapatkan dose yang betul untu suppliment anda.



jika anda ingin menjawab servey adakah anda memerlukan suppliment

boleh klik link ni








, ,

Journey menyusu anak sulung.


Alhamdulilah syukur pada Allah

masuk bulan Mac 2018 ni sudah setahun 9 bulan umi berjaya menyusu 

Yusuff. Anak anugerah Allah
yang umi menunggu selama hampir 5 tahun.


(Yusuff 2 bulan tengah menguap hhee)

Perjalanan menyusu Yusuff pada awalnya bukan mudah.

Yusuff dilahirkan sihat dengan berat 3.84 kg,

Yusuff nampak seperti bayi umur sebulan kita lahir,

Terkejut mak guard Hospital tengok Yusuff. hehe

Dengan perut scer umi Susukan Yusuff.

hanya mereka yang kuat akan teruskan penyusuan,

Yusuff menendang-nendang perut scer umi,

namun umi kuatkan hati.

Balik 3 hari kerumah, Yusuff disahkan kuning tinggi,

umi terpaksa warded kan Yusuff dan syukur ada katil untuk umi teman kan Yusuff.

namun umi mengalami bentan dan tak dapat berjalan dengan baik masa dihopital.

Yusuff meraung lapar susu, dan nurse akan bagikan susu tepung :(

Perjalanan itu bukan lah mudah jika hati ibu tidak kuat.

namun semangat untuk berikan Yusuff yang terbaik.

susu makin drop bila sakit bentan makin teruk.

namun jika kita tekad mesti ada jalan in sha ALLAH.

balik dari hospital apa yang umi buat.

1. urut susu supaya salur tersumbat dipulihkan

2. makan kena jaga dan minum air kosong banyak.

3. Makan protein seperti daging untuk banyakkan susu

4. suppliment bukan untuk banyakkan susu sahaja

tapi umi nak supply pada anak susu yang berkhasiat.

5. Doa supaya ALLAH cukupkan susu kita

6. sokongan sekeliling sangat penting terutama 

suami tercinta.


(Yusuff umur setahun)

semua orang cakap Yusuff isi pejal dan sado hehe.


ni suppliment umi sendiri amalkan sepanjang menyusu Yusuff.

Suppliment ni bukan sekadar banyakkan susu tapi lebih kepada 
nak salurkan vitamin terbaik untuk anak.




umi akan terang setiap satu fungsi vitamin menyusu ni.

basic set menyusu sebenarnya

ESP +ALFALFA

1.ESP: ni pekatkan susu dan beri tenaga kepada ibu 

protein terbaik untuk ibu. Jadi rendah kalori namun dapat bagi makanan "segera" kepada ibu menyusu.
(beza susu pekat esp sebelah kanan)

bila baby kenyang mudah tidur lena.

2. Alfalfa- ni start pantang umi dah ambil

alfalfa ni jamu moden, alfalfa ni banyak bantu untuk booster kan air susu.

kebaikkan alfalfa lanjut
(klik jika nak tahu lanjut tentang alfalfa)
---------------------------------------
kemudian  set tambahan.

set tambahan ni diperlukan untuk ibu dapat supply extra terbaik untuk anak dan diri sendiri perlu kuat.

1. vitamin c

+imunisasi ibu dan bayi, pulihkan luka ibu, kuatkan antibodi

2. osteomatrik (vitamin tulang)

+ni paling perlu sebab bila menyusu ibu akan share kalsium dengan baby,

osteomatrik bagi kalsium+vitamin D dan magnesium.

ibu juga akan membuang dengan lawas, tidur dengan lena, dan elak krem dan sakit pinggang bila cukup vitamin untuk tulang.
serta elak kerapuhan tulang selepas ni.

3. vitamin B COMPLEX

vitamin ni bantu elak emosi tak stabil, Elak rambut gugur,
bagi tenaga dan kekal fokus.

amal vitamin B takde dah nak emosi tak tentu pasal hehe.

4.VITALEA (MULTIVITAMIN) 

Yang ni untuk cukupkan 28 nutrisi, mengisi lompong nutrisi untuk anak dan ibu.

dalam vitalea ada iron @ zat besi yang mana tambah darah merah dan bekal oksigen.

kebanyakkan suppliment diatas tahan 4-6 bulan penggunaan.
jimat dan berbaloi untuk bayi anda.




itu dulu perkongsian umi untuk kali ni.

semoga ianya bermanfaat.

jika nak consultation tentang penyusuan boleh hubungi umi 
dengan klik link wasap dibawah.

60175161136



umi doakan anda juga berjaya menyusu sebaiknya untuk anak anda.

LOTS OF LOVE
UMI YUSUFF




, ,

PENTING KE MAKANAN TAMBAHAN IBU MENGANDUNG?

Assalamulaikum,
hari ni umi tersemangat nak share tentang makanan tambahan @ suppliment untu ibu mengandung

PENTING KER?

ke pilihan?

meh kita tengok sama-sama penting ke idok hehe


ADAKAH PENTING MAKANAN TAMBAHAN UNTUK IBU MENGANDUNG?

Pengambilan supplement yang tepat / makanan tambahan mengurangkan risiko kecacatan pada bayi dilahirkan.

Ia juga membantu perkembangan otak, mata dan jantung bayi.

Seperti kita sedia maklum, wanita mengandung ramai yang mengalami alahan dan tidak berselara makan.

Menyebabkan ibu kekurangan nutrisi dan tidak dapat disalurkan kepada bayi.


APAKAH AKIBAT KEKURANGAN NUTRISI KEPADA IBU DAN BAYI.

Antara kesan kekurangan nutrisi kepada bayi adalah.

1. Bayi mengalami excema ketika lahir
2. Bayi lahir pramatang
3. Tumbesaran tulang belakang tidak sempurna (spinal bifida)
4. Kecacatan tiub neural
5. Bayi mendapat alahan.
6. Penyakit seperti jantung berlubang , kecacatan otak.
7. Dan banyak lagi

Kesan nutrisi tidak seimbang kepada ibu mengandung

1. Kencing manis
2. Tekanan darah tinggi.
3. Kemurungan
4. Keletihan melampau.
5. HB rendah (darah merah tak cukup)
6. Krem/ kejang kaki
7. Sempit saluran darah
8. Sakit kepala.
9. Sakit gigi
10. Gusi berdarah
11. Kematian.

Kesan nutrisi tidak seimbang kepada ibu selepas melahirkan.

1. Mengalami kemurungan
2. Keguguran rambut
3. Keletihan melampau
4. Anemia
5. Sakit gigi/ gigi rapuh/ 
6. Kuku pecah
7. Kulit kusam dan tak bermaya
8. Susu berkurang
9. Kerapuhan tulang / menuju ke osteoporosis


kekurangan asid folik dan bcomplex boleh 
menyebabkan pembentukan tulang belakang tidak sempurna.

sensetif/ alahan dan excema kepada bayi.

anak lahir pramatang
kekurangan nutrisi.

APA SUPPLIMENT PENTING UNTUK IBU HAMIL?

Suppliment/ makanan tambahan/ nutrisi tambahan untuk ibu mengandung mestilah selamat, organik, dan berkesan.

  • BCOMPLEX + ASID FOLIK
  1.           pembentukan tiub neural, tulang belakang dan otak.
  2.           mengurangkan risiko stress kepada ibu , mabuk dan loya.

  • vitamin C      
  1.           Tingkatkan imun system.
  2.            Membantu pembentukan tisu otot dan tulang bayi.
  3.            Bantu kurang risiko pramatang

  •        Kalsium +vitamin D dan mangnesium (OSTEOMATRIK)
  1.             membantu hasilkan jantung, tulang dan otot yang kuat
  2.             Mengelak ibu mengalami krem, kejang, dan keletihan sendi.
  3.             Elak gigi ibu gugur.
  4.             Membantu ibu tidur lena, lawas pembuangan.

  • multivitamin (VITALEA)
    1. Lengkap zat besi, darah merah.
    2. Multivitamin lengkap kan nutrisi ibu terutama ibu yang mengalami alahan
    3. Membantu kekal kan hb
  • OMEGA-3 
  1. Mengurangkan risiko elergik pada bayi
  2. mengawal tekanan darah ibu.
  3. Membantu perkembangan otak, mata bayi
  4. mengurangan risiko pramatang
  5. perjalanan darah ibu
  6. membantu mengelak anak austisme

  •        PROTEIN (ESP)
  1. Memberi tenaga kepada ibu
  2. lengkap asid amino 
  3. membantu kurangkan risiko DIABETIS dan TEKANAN DARAH TINGGI.
  4. Perkembangan sel dan tisu bayi.


umi amalkan sendiri set HAMIL SHAKLEE

SET LENGKAP IBU HAMIL



selain melalui ujian klinikal, 
shaklee disahkan selamat oleh kementerian kesihatan dalam dan luar negara

selain tu melalui pelbagai ujian klinikal.

dan mempunyai lebih 60 orang sainstis yang sentiasa memantau produk.


TESTIMONI SET HAMIL SHAKLEE







APA KATA DOKTOR?


Sampai sini saja perkongsian umi untuk set menagndung pada kali ni

semoga bermanfaat.

jika anda mahu dapatkan produk Shaklee dari umi, 

umi boleh dihubungi melalui talian

0175161136

@

,

Penyebab sperma tidak kualiti.

Bismillah, untuk entry kali ni umi nak share tips iktiar hamil untul suami.
Ramai yang berkongsi masalah “kualliti sperma” suami tidak diparas sepatutnya menjadikan iktiar hamil sia-sia jika hanya isteri sahaja yang berusaha.

Iktiar hamil sangat perlu dari suami juga.

Mari kita tengok gambar sperma sebenar dan sperma tidak kualiti

sebelah kiri sperma normal sebelah kanan sperma tidak normal yang 
menyebabkan ketidaksuburan lelaki.

sperma normal di kawasan biru,
sperma tidak normal kawasan kuning.





PENYEBAB SPERMA TIDAK BERKUALITI

1.       Lelaki morokok –Rokok menjadikan sel menjadi tidak sihat
2.       Pemakanan tidak seimbang (kurang nutrisi)
3.       Berat badan berlebihan
4.       Kurang minum air
5.       Bentuk dan ukuran sperma tidak kualiti.
6.       Sperma tiada tenaga untuk sampai ke destinasi ovum.


cara mengatasi ketidak suburan lelaki, dan menjadikan sperma KUALITI

1. Berhenti merokok
2. Minum banyak air dan makan makanan seimbang
3. makan makanan tinggi zinc
4. kurangkan berat badan 
5. Mula amalkan nutrisi sihat dan vitamin untuk menjadikan sperma sihat, normal dan bertenaga.



 Leher sperma perlu lebih tenaga untuk sampai ke Ovum

antara makanan tinggi zinc.

namun umi ada suggestion vitamin untuk sperma yang sihat.



vitamin yang umi ima akan suggest adalah vitamin yang selamat dari kajian pakar nutrisi.

dan mempunyai landmark study.

kajian mendapati lelaki yang mengambil nutrisi yang betul dapat meningkatkan kualiti,kuantiti, pergerakan dan tenaga kepada sperma jauh lebih baik selama 6 bulan.


untuk set PREMIUM IKTIAR HAMIL

Boleh contact umi 0175161136.

umi akan consult cara pemakanan suami dan isteri.

serta tips-tips hamil.


promotion untuk full set iktiar hamil:

JIMAT RM300!
FREE POSTAGE
FREE KEAHLIAN
DAN DAPAT CASH REBATE.




,

TIPS SLIM DAN SIHAT

Assalamulaikum kali ni umi nak share tips

slim secara sihat 2018.

kadang-kadang kita terlalu fikir benda berat sampai kita lupa benda remeh temeh.

TIPS 1.
MINUM AIR KOSONG CUKUP.

TIPS NO 2
SENAMA 3X SEMINGGU


jangan terus ekstrem, mulakan dulu ringan dan perlahan-lahan tingkatkan aktiviti

TIPS 3:
PILIH MASAKAN REBUS DAN STIM
LEBIH BAIK DARI GORENG.


Ni umi sendiri pon kena displin.
no goreng-goreng selalu.

TIPS 4: MAKAN MALAM SEBELUM JAM 7



Jika anda perlu makan malam, elakkan makan berat setelah jam 8.
kerana makanan tadi cenderung menajadi lemak bila tidak 
digunakan sebagai tenaga.

TIPS 5:
MAKAN KETIKA LAPAR BERHENTI SEBELUM KENYANG.


Makan portion cukup, elak menambah-menambah hehe.
actually perut kita boleh diajar :)

makan on time juga tips untuk kekalkan metabolisme

TIPS 6:
LEBIHKAN SAYUR DAN BUAH DALAM PINGGAN

 Signal pinggan kita dah penuh.

TIPS 8: JANGAN BIARKAN PERUT LAPAR TERLALU LAMA

Ini kerana bila perut lapar terlalu lama metabolisme akan down.

selepas itu kita akan makan lebih banyak dari sepatutnya.

dan badan tak dapat proses lagi.

TIPS 9:
HADKAN AIR MANIS


Minuman manis tinggi kalori,
membuatkan kita akan lebih cepat gemuk.

TIPS 10.
AMALKAN MINYAK BAIK SEPERTI MINYAK IKAN DAN MINYAK TUMBUHAN


OMEGA-3 DAN LECTHIN MERUPAKAN 2 JENIS MINYAK
yang membantu anda sihat sekaligus boleh membantu mencairkan lemak, 

termasuk lemak dalam organ.

(visceral fat)

Lecithin di amalkan sebelum makan untuk bantu pecahkan lemak dan minyak.

semoga tips ini membantu

JIKA PERLU CONSULATASI BOLEH CONTACT UMI IMA YA

0175161136

, ,

SET VITAMIN BASIC WANITA


Hai Assalamualaikum w.b.t

Hari ni umi nak share tentang vitamin wajib bagi wanita.

di sebabkan ramai tanya umi, produk yang sesuai kami amalkan.

so hari ni umi nak share 3  item wajib bagi wanita untuk kekal sihat, cergas, aktif sekaligus mengalas tanggunjawab pelbagai cabang seperti seorang ibu, isteri, bahkan usahwan serta wanita berkerjaya.


set vitamin basic bagi wanita adalah

B complex + vitamin C dan Osteomatrik

kenapa vitamin ni wajib bagi wanita?

wanita sarat emosi, wanita memikul banyak tugas perlu kekal cergas dan bertenaga,



VITAMIN C

Osteomatrik merupakan gabungan vitamin dan nutrisi untuk tulang dan sendi.

khasiat:
untuk tulang kuat , elak kejang, kuat gigi,alkali tubuh, ringan stress, baiki masalah haid.

VITAMIN B : Elak rambut gugur, kekal tenaga dan fokus, mengawal emosi stabil, elak meroyan,
tukar makanan kepada tenaga.

VITAMIN C
 Imunisasi,kulit cantik,anti kanser,kesihatan gusi, kekal kalestrol sihat, bentuk kalogen.


Saranan Dr Rizal Abu Bakar.
untuk wanita.

seterusnya apa yang anda akan alami bila kekurang 3 vitamin diatas?


kekurangan vitamin C akan mengakibatkan

kulit kering, tekanan darah rendah, kurang kalogen,
gusi berdarah, kurang imunisasi, tone kulit tak sekata dan tak anjal,
 gusi berdarah, mudah lebam.


kekurangan vitamin B,
Mudah marah dan cepat letih,
rambut gugur dan kuku tak bersinar,
kurang fokus dan "blur"

kerkurangan osteomatrik
(kalsium 
 magnesium/ vitamin D)

tulang rapuh, selalu kejang,
sakit pinggang, rasa mencucuk ditapak kaki, 
sakit sendi, 


 wanita berpantang juga perlu amal set basic wanita.

wanita mengadung juga sangat perlu demi pertumbuhan tulang, kulit, tisu bayi supaya lebih sihat.
wanita berkerjaya dan sangat menjaga kesihatan sangat perlu untuk amalkan set basic wanita.

semua wanita yang ingin terus kekal cergas dan bertenaga perlu amalkan set vitamin basic wanita.

cuma rm +- rm110 sebulan kegunaan untuk 3 jenis vitamin ni 

berbaloi dan jimat, dengan vitamin organik.



Apa kata testimoni kami?

migrain hilang amal set basic


konsisten amal set basic perubahan ketara kesihatan.
tidur pon lena.

resdung menghilang dengan set basic wanita. eh banyak pulak khasiatnya.
bila amal nutrisi yang betul ya.


sebenarnya banyak lagi umi nak share amzing untuk set wanita ni.

Yusuff dah bermula berbunyi mintak perhatian.

lepas ni umi cerita lagi.


nak dapatkan set basic wanita meh contact umi

017 5161136 





 

Your Beauty Coach © 2012 | Designed by OSUHM STUDIO